Actief.

Eigen schuld, dikke bult! Of toch niet?

Let’s be honest: het hebben van schulden is over het algemeen niet per se iets om trots op te zijn. Je hoort zo min mogelijk schulden te maken, veel te sparen voor de zekerheid en zo snel mogelijk je hypotheek af te lossen zodat je aan niemand meer wat verschuldigd bent… toch? Nou wat ons betreft mag je best wel wat trotser zijn op jouw schulden, mits we het hebben over “goede” schulden natuurlijk.

Slechte en goede schulden Uiteraard hebben sommige schulden een negatief effect op je eigen vermogen, maar dit is niet bij alle schulden het geval. ‘Slechte schulden’ zou je kunnen omschrijven als geleend geld dat gebruikt wordt om iets te financieren waar de waarde van daalt of geen geld zal gaan opleveren. ‘Goede schulden’ daarentegen zijn schulden die je aangaat om iets te kopen wat waarschijnlijk in waarde gaat stijgen, zoals bijvoorbeeld een belegging. Met die ‘schuld’ koop je een investering die, als je het goed doet, geld gaat opleveren.

Een vastgoedfinanciering Je kunt met nieuwe schulden niet alleen geld besparen, maar zelfs ook winst maken. Maar hoe doe je dit als vastgoedbelegger? Door je eigen vermogen aan te vullen met een financiering hou je meer eigen vermogen over om meer vastgoed aan te kopen en daarmee nóg een huurstroom te creëren. De opbrengsten die je op deze manier behaalt zijn vaak hoger dan compleet zelf financieren, zelfs met de kosten die je maakt voor een financiering. Dit noemen we het hefboomeffect. Door het behaalde rendement opnieuw te investeren behaal je ook nog eens rendement op je rendement. Als je hier een berekening op los laat en je ziet hoe snel je eigen vermogen dan groeit, is hefbomen en herinvesteren geen lastige keuze. De meest succesvolle vastgoedbeleggers hebben dit ‘trucje’ perfect onder de knie.

Nu is het niet zo dat die hefboom zaligmakend is. Je gaat immers wel een schuld aan en het aangaan van die schuld moet een aanvaardbaar risico zijn, want hoe ga je bijvoorbeeld de financier betalen als het pand leegstaat? Tegen welke voorwaarden ga je deze financiering aan en levert dit dan uiteindelijk ook iets op? Wat zijn de verdere gevolgen van het aangaan van een financiering en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We willen je dus zeker niet aansporen om allerlei financieringen aan te gaan, maar in het geval van vastgoed en een ‘veilige’ financiering kan je in potentie veel sneller (en vaak harder) groeien mét schulden dan zonder schuld.

Benieuwd hoe andere beleggers dit doen? Check dan onze app!

Gemaakt met