Actief.

Vakantie in eigen land: beleggen in recreatiewoningen

Met het vakantiegeld op mijn bankrekening kom ik al een beetje in de vakantiesfeer. Dit geld gebruiken wij, als vastgoedbeleggers, natuurlijk niet om op vakantie te gaan. Dit wordt aan de spaarpot toegevoegd om misschien wel een eigen vakantiewoning te kopen en daar ook nog eens geld mee te verdienen (en stiekem af en toe zelf van te genieten!) Veel van ons hebben tijdens COVID noodgedwongen vakantie in eigen land gevierd en zo kennis mogen maken met recreatiewoningen. Los van een leuk verblijf tijdens een vakantie, zijn recreatiewoningen ook hele interessante objecten om in te beleggen. Maar wat is er nou belangrijk bij het aankopen van een recreatiewoning? Waar moet je op letten?

De omgeving

Wanneer je zelf op vakantie gaat wil je natuurlijk op een mooie locatie komen. De omgeving en het park spelen hierbij een grote rol. Je kan bij jezelf nagaan of het park ‘netjes’ is en bekijken wat de VVE (als die er is) voor plannen heeft in de toekomst. Dit heeft namelijk direct invloed op jouw (toekomstige) recreatiewoning en het rendement daarvan.

Wonen of vakantie

Permanente bewoning is op weinig recreatieparken toegestaan en zo af en toe wordt het gedoogd door de betreffende gemeente. Als je een recreatiewoning koopt op een park waar de permanente bewoning gedoogd wordt, loop je het risico dat het ooit misschien toch niet meer gedoogd wordt en als je had gerekend op een vaste huurstroom door langdurig te verhuren, kan dat net even jammer zijn voor je rendement. Houd hier dus rekening mee.

Tip van Flip: reken beide scenario’s door voor je een recreatiewoning aankoopt. Dus ga uit van vakantieverhuur (bijvoorbeeld 15 dagen per maand of misschien wel alle dagen) en maak een rendementsberekening maar als jouw ambitie of back up plan is om de woning langdurig te verhuren: maak dan ook een rendementsberekening met die situatie. De huurstroom is dan vaak een stuk lager namelijk.

Verhuur

Wanneer er permanente bewoning is toegestaan kun je jouw recreatiewoning verhuren zoals een “normale” woning. Is permanente bewoning verboden? Dan verhuur je het dus echt als een recreatiewoning (dus weekendjes, midweken etc.). Dit brengt over het algemeen meer huuropbrengsten omdat je een recreatiewoning tijdens vakanties vaak prima kunt verhuren voor €100 – €200 per dag. Daartegenover staat wel dat er meer werk verricht moet worden om de woning te verhuren. Jouw gasten moeten worden “ingecheckt”, er moet vaker worden schoongemaakt etc.

De verhuur van een recreatiewoningen voor korte verblijven is te regelen via verschillende platforms, een veelgebruikte is AirBnB. Dit is een platform waar vraag en aanbod samen komen, oftewel: verhuurders en huurders. Als verhuurder is het mogelijk om je in te schrijven met jouw recreatiewoning, huurders kunnen jouw vinden volgens hun zoekcriteria en de boeking zo gepiept!

Door het grotere verloop van huurders zul je dus ook na moeten denken over de sleutelafgifte, schoonmaakkosten en het onderhoud. Hiervoor is het natuurlijk ook mogelijk om het beheer uit te besteden, op parken als Landal en CenterParcs is dit zelfs vaak verplicht. Zij regelen dan alles met betrekking tot de verhuur en jij betaalt daar een percentage voor per boeking of periode. Houd in je rendementsberekening wel rekening met deze kosten want die kunnen makkelijk oplopen tot 15% van de huurinkomsten.

Erfpacht of eigen grond

Vaak vergeten, maar niet geheel onbelangrijk. Want van wie is die grond nou eigenlijk waar jouw recreatiewoning op staat? Zo’n 15% van de recreatiewoningen in Nederland staat niet op eigen grond, maar op erfpacht grond. Heel eenvoudig gezegd is de erfpacht een jaarlijkse bijdrage die je betaald aan de parkeigenaar of gemeente om gebruik te mogen maken van de grond waar jouw recreatiewoning zich op bevindt. Als je kijkt naar de waarde van het vastgoed, is het gunstiger om een recreatiewoning op eigen grond te kopen. Vaak zijn recreatiewoningen niet zo bestendig gebouwd als “normale” huizen dus vaak gaan ze geen 30 jaar mee. Maar als je ook eigenaar van de grond bent, houdt dat natuurlijk wel zijn waarde of misschien stijgt die waarde zelfs wel. Dit maakt ook dat je recreatiewoningen op eigen grond, vaak een stuk makkelijker kunt financieren dan recreatiewoningen waar erfpacht of huur van de grond van toepassing is.

Voor- en nadelen?

Natuurlijk brengt beleggen in elk type vastgoed risico’s met zich mee en dit is dan ook niet anders bij recreatiewoningen. Als we specifiek kijken naar recreatiewoningen moet er rekening gehouden worden met het werk wat verricht moet worden om de woning voor een korte periode te verhuren. Het is dus ontzettend belangrijk om de kosten voor de verhuur goed te berekenen en mee te nemen in je rendementsberekening.

Het grootste voordeel aan recreatiewoningen is dat je ze voor een relatief lage prijs kunt aankopen en vaak kunt verhuren voor een hoge prijs, het gevolg hiervan is natuurlijk een mooi rendement. Daarnaast kun je zo af en toe ook zelf genieten van een heerlijke vakantie in jouw eigen recreatiewoning!

Ben je opzoek naar een recreatiewoning of wil je de ervaringen lezen van andere beleggers? Check de Actief App!

Gemaakt met