Actief.

Hoe koop je een belegging op een executieveiling?

Iedereen wil voor die beste deal gaan als het aankomt op het aanschaffen van een vastgoedbelegging. Deelnemen aan een executieveiling kan dan misschien wel een interessante optie zijn. De grote vraag daarbij is wat er dan precies anders is aan het kopen op een veiling ten opzichte van ‘’gewone’’ verkoop. Dát leggen we in deze blog uit!

Wat is een executieveiling?

Een executieveiling is een veiling met gedwongen verkoop van vastgoed, in opdracht van de schuldeisers. De eigenaar heeft in dit geval meestal de maandelijkse hypotheekrente en aflossing niet betaald waardoor de geldverstrekker recht heeft om de belegging te verkopen om de schulden betaald te krijgen. Meestal ligt de verkoopprijs van de ‘’te veilen’’ belegging ruim onder de marktwaarde; voordelig voor de koper dus!

Bij deze openbare verkoop zijn plaats en tijd vooraf bepaald, samen met de voorwaarden die bij die koop gelden. Alleen de prijs is dus nog niet bekend. De organisatie van de veiling is in handen van de notaris. Daar krijg je ook de informatie van over de belegging, samen met de voorwaarden. Tevens is het vaak niet mogelijk om de belegging te bezichtigen en is er niet veel informatie over de staat. Een waardebepaling is dus lastiger.

Een belegging kopen op een executieveiling kán zonder aankoopmakelaar, maar soms vindt men het wel prettig om een ervaren persoon of wel een aankoopmakelaar mee te nemen ter ondersteuning.

Voor de veiling

Voor de veiling vindt er een aankondiging plaats. Ben je geïnteresseerd? Dan kun je tot 14 dagen voor de executieveiling een onderhands bod doen. Let hierbij op: in deze tijd kan de belegging alsnog onderhands verkocht worden! Voordelig voor de schuldeiser, gezien zo de verkoper meestal een hogere prijs krijgt dan op de uiteindelijke veiling later. Wil je gaan voor een scherpere prijs? Dan moet je dus wachten tot de daadwerkelijke veiling.

Tijdens de veiling

Een executie kan uit twee fasen bestaan; een veiling bij opbod in de eerste fase, gevolgd door een veilig bij afslag in de tweede fase. In de eerste fase wordt per opbod een prijs vastgelegd. De veilingmeester gaat door tot dat niemand hoger biedt. Deze fase is bedoeld om de inzetsom te bepalen. Bij de tweede fase begint de veilingmeester bij een hoger startbedrag dan deze inzetsom en telt vanaf dat bedrag af totdat iemand roept die de belegging voor dat bedrag wil kopen.

Na de veiling

De bieder van het hoogste bod krijgt te horen van de verkopende partij of het bod wordt geaccepteerd. Dit wordt ‘’gunnen’’ genoemd. Als de verkoper ‘’gunt’’, gaat de koop door en ben je als koper aan de koop gebonden en wordt er een koopovereenkomst gemaakt. Vervolgens moet de waarborgsom betaald worden en later de koopsom. De notaris maakt een akte op zodat je officieel eigenaar van de belegging wordt.

Hoe financier je een executie belegging?

Goed om te weten is dat wanneer je een belegging koopt op de veiling, deze koop gelijk definitief is. Er zijn geen ontbindende voorwaarden dus je kunt het niet onder voorbehoud van financiering kopen. Dus ben je de hoogste bieder? Dan ben je verplicht om de koop te voldoen. Zorg er dus goed voor dat je van tevoren jouw financiering goed op orde hebt! Het kan voorkomen dat je bij bepaalde executieveilingen voorafgaand een bewijs van het hebben van voldoende financiële middelen moet kunnen aantonen.

Wil je als belegger kans maken op een voordelige koop onder de marktwaarde? Wellicht dat zijn veilingen dan wel helemaal jouw ding! Een goede voorbereiding is hierbij dus essentieel zodat je niet thuiskomt met een belegging die je (nét niet) kunt financieren.

Meer weten? Check onze Actief app!

Gemaakt met