Wonen in het buitenland, beleggen in Nederland.

oon of werk je in het buitenland en wil je toch een belegging doen in Nederland? Daar zitten veel haken en ogen aan. Ben je benieuwd hoe je het kunt aanpakken? Wilco Aalbers van Meesters In Hypotheken geeft in deze blog een toelichting voor beleggen in Nederland vanuit het Buitenland.

Een hypotheek bij normale bewoning

Bij de hypotheken voor normale bewoning geldt dat het belangrijk is dat iemand ook daadwerkelijk in de woning gaat wonen. Als je woont of werkt in het buitenland, zal de bank altijd de maximale zekerheid willen dat je er straks ook écht gaat wonen. En als je dan werkt in het buitenland, zullen er veel vragen gesteld worden. Er zijn dus zeker mogelijkheden, maar het is lastig. Zo heb ik recent een hypotheekaanvraag gedaan voor iemand die in Luxemburg werkt, daar momenteel ingeschreven staat, maar met zijn vrouw in Nederland een huis koopt. We hebben daar veel informatie moeten geven om te zorgen dat zij ook daadwerkelijk de hypotheek kregen. Je staat (onterecht) 2-0 achter als je begint met je aanvraag.

Wat is er anders bij een beleggingswoning?

Voor een beleggingswoning is dit anders. Het is namelijk niet belangrijk dat je in Nederland gaat wonen, want iedereen verwacht dat een ander in de woning gaat wonen. Alleen in hoeverre is de geldstroom te controleren? Waar is iemand belastingplichtig? Wat gebeurt er als iemand de lasten van de hypotheek niet meer betaalt, kun je in het buitenland dan nog wel je verhaal halen? Wie zorgt er voor het onderpand? Daarnaast heb je te maken met valutarisico en andere wet- en regelgeving ten aanzien van de persoonlijke omstandigheden van de klant. Veel redenen om in het bankbeleid op te nemen dat er in zo’n geval geen hypotheek verstrekt wordt.

”Zorg dat je, vóór je aan de slag gaat met je aanvraag, duidelijk kunt aantonen waar het ingebrachte geld vandaan komt.

– Wilco aalbers (meesters in hypotheken)

Dit is tegelijk de reden waarom wij veel aanvragen hebben mogen behandelen van mensen die in het buitenland wonen en werken. Zo helpen wij bijvoorbeeld profvoetballers, die vaak vanuit hun gespaarde geld panden hebben gekocht omdat ze ‘nee’ te horen kregen, terwijl de mogelijkheden er wél zijn. Juist terwijl het beleggen in vastgoed voor deze groep een grote toegevoegde waarde heeft, omdat de ‘1e carrière’ vaak een beperkte duur heeft en in deze periode maximaal resultaat kan worden behaald.

Denk je dan aan je hefboomeffect, het rendement op je eigen geld en de mogelijkheid je vastgoedportefeuille uit te breiden, dan merk je het enthousiasme ook bij deze groep mensen. Vaak is er al een pand of zijn er meerdere panden waar we gelijk een cash-out kunnen realiseren, om vervolgens een tweede of soms zelfs een ‘straatje panden’ aan te kopen. Het financieren van een cash-out kan niet altijd tot 80% (van de waarde in verhuurde staat), maar als je de 60/40 of 70/30 regel aanhoudt, zit je vaak goed. 
De meeste geldverstrekkers werken helaas niet mee, zelfs al woon en werk je binnen Europa. Het voordeel van samenwerken met een groot aantal gerenommeerde geldverstrekkers is dat je de keuze hebt. En vanuit die keuze volgen interessante mogelijkheden.
Wat wél belangrijk is, is om je geldstroom duidelijk in kaart te kunnen brengen. De meest mensen die in het vastgoed stappen, hebben eigen geld. De één meer dan de ander. Vanuit de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (WWFT) wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van (spaar)gelden. Zorg dat je, vóór je aan de slag gaat met je aanvraag, duidelijk kunt aantonen waar het ingebrachte geld vandaan komt. Woon/ werk je in gebieden zoals het Midden-Oosten en Azië, dan zal men vanuit de bank een wat strengere controle toepassen dan wanneer je woont en werkt in Duitsland of Engeland.

En als laatste; gooi je Nederlandse paspoort niet weg, die heb je voor een aanvraag nodig 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *