Wat is er mogelijk als je geen eigen vermogen hebt?

We krijgen vaak de vraag; ‘’kun je ook beginnen met beleggen in vastgoed als je geen eigen vermogen hebt? Moet ik niet €100.000,- op mijn spaarrekening hebben om te kunnen beginnen?’’ In deze blog leggen we je uit dat het ook zeker mogelijk is om te starten met een kleiner bedrag, óf zelfs met 0,- euro.

De 70-30 regel

We beginnen met de vuistregel die wij zelf aanhouden: de 30 – 70 regel. Hiermee bedoelen we: 30% van het aankoopbedrag zelf in leggen en de overige 70% laten financieren. Deze verhouding (30-70) is wat ons betreft een gezonde LTV (Loan-to-value). Een gezonde LTV is belangrijk omdat je zo het risico van je belegging minimaliseert. Om het risico te minimaliseren is het van belang dat de opbrengst bij een eventuele executie verkoop (verplichte verkoop) hoger is dan de uitstaande leensom. Want wat als de vastgoedmarkt in elkaar stort? (waar we natuurlijk niet vanuit gaan, maar niks is onmogelijk) In het geval van een loan-to-value van 30-70 mag in een crisis de waarde van je vastgoed tot wel 30% dalen voordat de waarde van het vastgoed lager is dan de uitstaande leensom.

Sta je open voor wat meer risico, dan kun je ook heel goed een belegging aankopen met 20% eigen vermogen of minder. Want er zijn ook wel financiers te vinden die leningen van 80% of meer verstrekken.

Samengevat zou je dus een eigen belegging kunnen kopen met een eigen vermogen van circa €20.000,- (afhankelijk van het risico dat je bereid bent om te nemen en de aankoopsom van de belegging die je wilt kopen). Maar wat nou als je minder eigen vermogen hebt opgebouwd, zijn er dan nog andere opties?

Vastgoedfondsen

Een andere optie zou bijvoorbeeld een vastgoed fonds kunnen zijn. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds waaraan je zou kunnen deelnemen. Het beleggen in zo’n fonds kan met een zelfgekozen bedrag. De inleg hiervoor kan al vanaf een paar tientjes of paar honderd euro.  Met dit bedrag van jou en die van andere beleggers, (en soms gedeeltelijk gefinancierd met een lening) investeert het fonds vervolgens in bepaalde beleggingen. De verhuur en verkoop van het vastgoed levert het fonds geld op, wat vervolgens als winst aan de beleggers wordt uitgekeerd. 

”Een starters bedrag bij elkaar sparen kan dus enorm waardevol zijn om zo sneller de eerste stap te kunnen nemen!

– Reza malekzade (Vastgoedcoach)

Beleg samen met iemand in vastgoed

Je kunt er ook voor kiezen om gezamenlijk te investeren in vastgoed. Dat kan met een ervaren belegger zijn maar ook een beginnende belegger zodat jullie samen een vliegende start kunnen maken. Als beginnende belegger ben je uiteraard niet het enige ‘’groentje’’ dus netwerk is hierbij een belangrijk aspect. Door andere mensen te connecten die samen zouden willen investeren in een belegging, wordt je eigen inleg kleiner en bezit je op deze manier toch al een stuk vastgoed en is jouw vastgoedcarrière van start. We kunnen het niet vaak genoeg benoemen; netwerken netwerken en nog eens netwerken! En laten we hier nou net een Platform voor hebben waarop een grote community actief is waar je wellicht wat aan zult hebben!  

100% laten financieren

Nu hebben we het al even over een kleinere inleg gehad, maar wat nou als je deze inleg niet hebt? Welke mogelijkheden zijn er dan? In dat geval zou je op zoek kunnen gaan naar een financier die er voor open staat om jou belegging voor 100% te financiering. Wij zijn zelf niet zo’n fan van een 100% financieren gezien je hier geen gezonde LTV mee behaald en dit, zoals eerder uitgelegd, wel heel fijn (en verstandig) zou zijn. Ook zitten er zeker haken en ogen aan verbonden en is het lastig om in de huidige markt een deal te vinden waarmee je met 100% financiering een goed rendement kunt behalen, maar weet dat het wel een optie zou kunnen zijn om op die manier een aankoop te doen!

Crowdfunding

Iets wat we ook steeds vaker in de markt zien is het aankopen van vastgoed doormiddel van crowdfunding. Bij crowdfunding wordt een project door een massa mensen gefinancierd en jij kunt daar eentje van zijn 😉 Als crowdinvesteerder koop je niet een heel vastgoedobject. Je investeert een klein bedrag. Je kunt al vanaf 10 euro met crowdinvesting beginnen. Daar komt bij dat je dus geen gedoe hebt met banken of financiers. Het nadeel van crowdinvesting is dat je niet voortijdig kunt uitstappen, je geen inspraak hebt in het vastgoedproject en dat de winst vaak is afgedekt. Wil je meer weten? Dan zou je altijd een kijkje kunnen nemen op bijvoorbeeld www.crowdrealestate.nl of eens kunnen kijken naar de aanbieder NewFunding

Leen je eigen inleg.

Misschien heb je wel familieleden of vrienden, kennissen (noem maar op), die jou een bedrag willen lenen om op die manier een ‘’opstart-bedrag’’ te verkrijgen (zonder hier rente op te moeten betalen) óf misschien kun je wel geld lenen van een investeerder die zelf niet de tijd heeft om goede aankopen te zoeken.

Myrthe geeft in haar boek al aan; ‘’Als je €3.000,- bij elkaar kunt sparen of lenen, kun je vastgoedbelegger worden!’’ Het is natuurlijk niet zo gezegd zo gedaan, gezien hier ook nog een partij om de hoek moet komen kijken om de rest te financieren. Maar een starters bedrag bij elkaar sparen kan dus enorm waardevol zijn om zo sneller de eerste stap te kunnen nemen.

En voor wie het leuk vindt om te lezen hoe Myrthe met geleend geld is begonnen om haar eerste belegging te financieren; in haar boek ‘’Koop je rijk’’ vertelt ze je er alles over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *