Actief.

Verduurzamen van jouw panden? Waarom en hoe?

De termen duurzaamheid, milieuvriendelijk en sustainability komen steeds vaker voor, het is iets van de laatste jaren. Steeds meer mensen zien in dat er verandering moet komen in onze manier van leven. Ook op zakelijk gebied worden er steeds meer duurzame maatregelen getroffen maar hoe kunnen vastgoedbeleggers hieraan bijdragen?

Als vastgoedbelegger zijn verschillende factoren van invloed op de keuze om vastgoed te verduurzamen. Zo wordt er gekeken naar soorten verduurzaming, subsidiemogelijkheden en de opbrengsten van duurzaam vastgoed.

Soorten verduurzaming

De meest bekende maartregel is natuurlijk zonnepanelen. Doormiddel van zonlicht produceren zonnepanelen energie. De kosten van zonnepanelen lopen heel erg uiteen. Zo zijn de prijzen van zonnepanelen afhankelijk van bijvoorbeeld het daktype of bijvoorbeeld de oriëntatie van jouw dak. Wel zijn de kosten vaak na 7-9 jaar terugverdiend.

Daarnaast heb je ook nog een zonneboiler, een zonneboiler lijkt op zonnepanelen maar is net even anders. Een zonneboiler gebruikt namelijk de zon voor het verwarmen van water in plaats van het opwekken van energie.

Met een warmtepomp kun je een pand warm houden en zorgen voor warm water. Een warmtepomp is een elektrische installatie. In de pomp zit een vloeistof die de warmte uit de lucht of de bodem haalt. Via de wisselaar in de pomp wordt de warmte naar binnen gestoten.

Naast het gebruik van bovengenoemde installaties is het gebruik van isolatie erg belangrijk. Door een gebouw goed te isoleren kan ontsnapt er minder warmte naar buiten en hoeft er dus minder warmte geproduceerd te worden. Met een goede isolatie van je muren bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten.

Financieringsmogelijkheden

Op het gebied van duurzame financieringsmogelijkheden zijn er verschillende opties. Duurzame voorzieningen treffen worden namelijk door de overheid en verschillende instanties aangemoedigd door middel van subsidies en voordelige financieringen. We hebben er hier 3 uitgelicht.

Investeringssubsidie duurzame energie ook wel lSDE genoemd; particuliere verhuurders kunnen de ISDE gebruiken om hun te verhuren woning te verduurzamen. Deze subsidie kan gebruikt worden voor de aankoop van een warmtepomp en zonneboiler.

Daarnaast is er ook de Milieu-investeringsaftrek. Voor het plaatsen van zonnepanelen moet je eerst een investering maken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, zal je je eigen energie op kunnen wekken uit een gratis en onuitputtelijke bron. Het opwekken van energie door middel van zonnepanelen wordt gesteund door de overheid door middel van de MIA-regeling. De MIA-regeling kan gebruikt worden door alle Nederlandse ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting, dus ook voor alle zakelijke beleggers.

Tenslotte de groenfinanciering. Een groenfinanciering is een lening met een flink lager rentetarief dan dat bij een ander financiering betaald wordt. Het geld van de financiering is afkomstig van beleggers. Deze beleggers nemen genoegen met een lagere rente in ruil voor extra fiscaal voordeel. Voor iedereen een voordeel dus, zelfs voor het milieu.

Opbrengsten van duurzaam vastgoed

Door de keuze van duurzame isolatiematerialen en verwarmingsinstallaties krijgt een vastgoedproject een lagere energiescore en een beter energielabel, en dat betekent een betere energieprestatie.

Door gebouwen te verduurzamen zijn ze klaar voor de toekomst. Daarnaast zorgt het ook voor een positief imago, een gezonde woon- of werkomgeving en lagere kosten.

Wie belegt in duurzaam vastgoed mag er daarnaast ook op rekenen dat duurzaamheid de waarde van een gebouw en daarmee ook de huuropbrengst verhoogt. Bovendien doen duurzame gebouwen het momenteel erg goed op de vastgoedmarkt dankzij de groeiende bewustwording rond duurzaamheid. En dat betekent gegarandeerde huurinkomsten.

Good to know

Vanaf 2023 komt er nieuwe wet; deze wet bepaald dat kantoorpanden in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

Vanaf 1 januari 2021 mag een energielabel adviseur bij de aanvraag van een energielabel niet meer ‘op afstand’ de gegevens controleren, maar moet hij/zij hiervoor een bezoek brengen aan de woning en controleren hoe energiezuinig de woning is. Hierdoor zijn de kosten van een energielabel aanvraag flink gestegen.

Wil je nou meer weten over duurzaamheid en of er ook duurzame mogelijkheden zijn voor jou? Check het bij ons in de app!

Gemaakt met