Actief.

Het verduurzamen van BOG

Wanneer de overheid het heeft over vastgoed gaat dit vaak gepaard met het onderwerp duurzaamheid. We moeten naar een duurzame samenleving, de bestaande vastgoedportefeuille moet toekomstbestendig worden gemaakt. Wat betekent het verduurzamen van vastgoed voor jou als pandeigenaar? En wat zijn de voordelen van het verduurzamen van je vastgoed? In deze blog behandelen we het verduurzamen van vastgoed en de voordelen van het verduurzamen.

Het energielabel

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om bij verkoop of verhuur van een pand (zowel woningen als B.O.G) een energielabel op te laten stellen door een gediplomeerde EP-Adviseur (energie prestatie adviseur). Het energielabel geeft inzicht in het gemiddelde energieverbruik en biedt mogelijkheden tot verduurzamen aan. Vaak wordt het energielabel gezien als iets ‘wat alleen maar geld kost’ en ‘onnodig’ is. Het energielabel heeft echter ook voordelen voor de pandeigenaar. Verderop in deze blog worden deze voordelen stuk voor stuk behandeld!

Bij het energielabel wordt een adviesrapport afgegeven. Dit adviesrapport geeft direct inzicht in mogelijke verbeteringen voor het pand. Let wel op dat dit advies automatisch gegenereerd wordt door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland en dus NIET op maat gemaakt is. Soms komen er in dit advies maatregel naar voren die al eerder genomen zijn óf die simpelweg niet toegepast kunnen worden in het pand.

Hoe zit het met het verplichte energielabel C en 1 januari 2023?

Voor bedrijfspanden vanaf 50m2 geldt dat deze per 1 januari 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Wanneer dit label ontbreekt op 1 januari 2023, mag het pand officieel niet meer als kantoorgebouw worden gebruikt totdat er wel een energielabel C is afgegeven. In 2030 wordt deze verplichting verruimt en wordt het voor kantoorruimtes verplicht om minimaal een energielabel A te hebben!

Hoe kom ik aan een energielabel C?

Om aan deze energielabel verplichting te voldoen wordt er eerst een voorlopig label opgesteld. Aan de hand van deze ‘0-meting’ kan de EP-adviseur aan de knoppen draaien en kijken welke maatregelen benodigd zijn om op energielabel C (of hoger) uit te komen. Wanneer de maatregelen zijn uitgevoerd wordt het definitieve energielabel afgegeven. Het pand is hierdoor klaar voor de toekomst! Wist je dat energieadvies samen met de maatregelen ondergebracht kunnen worden onder de subsidiemogelijkheden? (onder bepaalde voorwaarden)

Verduurzamen, verduurzamen en nog eens verduurzamen

Wanneer jouw pand nog niet voldoet aan de minimale eis is het nodig om duurzame maatregelen te treffen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het vervangen van de beglazing voor HR++ beglazing, het isoleren van het pand, het installeren van zonnepanelen, e.d.. Aangezien het verduurzamen van een pand echt heel project specifiek is, is het onmogelijk om hier dé oplossing te noemen voor jou als pandeigenaar. Uiteraard kijken wij graag met jou mee bij het verduurzamen van jouw pand. Zie onderaan deze blog onze contact gegevens.

  • Aan het begin van deze blog heb je kunnen lezen dat er voordelen zitten aan het verduurzamen van je pand. De voordelen worden hieronder opgesomd:

  • Het verduurzamen van een pand zorgt voor een verbetering van het woon- en werkcomfort (het toepassen van HR++ glas in plaats van bijvoorbeeld dubbel glas zorgt voor minder tocht- en vochtdoorslag).

  • Het verduurzamen van een pand zorgt doorgaans voor lagere maandlasten (beter isoleren betekent tenslotte minder stoken en wanneer je zelf stroom opwekt hoef je dit niet van de leverancier te kopen).

  • Je pand vermeerderd aanzienlijk in waarde. (Doordat de overheid stuurt op een duurzame samenleving zullen duurzame panden steeds meer in de spotlight komen bij een eventuele verkoop. Een pand met een energielabel A gaat doorgaans voor €40.000,- meer weg dan een vergelijkbaar pand met energielabel E, F, of G.)

  • De huurinkomsten gaan omhoog! (Je levert jouw huurders een kwalitatief beter pand met meer comfort).

Bekostigen van de maatregelen

Misschien denk je na het lezen van de voordelen wel: ‘leuk allemaal die voordelen, maar het moet ook allemaal betaald worden’! Bij deze willen we je welkom heten in Nederland, het land van de oneindige subsidiepotjes! Zo ook voor het verduurzamen van jouw pand. Om zowel de particulieren als de ondernemers te stimuleren om hun vastgoed te verduurzamen zijn verschillende fiscale regelingen en subsidies in het leven geroepen.

Wanneer je particulier bent en je wilt een woning verduurzamen zijn er de volgende subsidiemogelijkheden (slechts een greep uit de selectie): (let op de kleine lettertjes van de subsidies, zo is verplicht minimaal 2 ingrepen te doen voordat je recht hebt op de subsidie)

  • ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

Deze subsidie dekt de kosten voor de aanschaf van isolatiemateriaal of duurzame apparatuur. Let wel op bij het aanvragen van deze subsidie dat het materiaal of het apparaat wél op de maatregelenlijst moet staan. De maatregelenlijst is te vinden op de site van het RvO

(https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/stappenplan)

  • BTW op zonnepanelen terugvragen

Wanneer je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen in je jaaropgave.

  • Laag BTW-tarief (9%) voor isolatiewerkzaamheden*

Voor vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie en het aanbrengen van isolatieglas geldt het lage btw-tarief op arbeidsloon.

  • RREW (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen)*

Veel gemeenten bieden huurders en woningeigenaren de mogelijkheid kleine energiemaatregelen uit te voeren in hun woning. Dit doen ze met een zogenaamde RREW uitkering die de gemeenten bij de overheid kunnen aanvragen.

  • Deze maatregelen worden genomen door de gemeente, wil je weten welke extra subsidiemogelijkheden de gemeente waar jouw pand staat heeft? Kijk dan op: www.verbeterjehuis.nl

Wanneer je ondernemer bent en je wilt een bedrijfspand verduurzamen zijn er de volgende subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen. (let op de kleine lettertjes van de subsidies, zo is verplicht minimaal 2 ingrepen te doen voordat je recht hebt op de subsidie)

  • ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

Deze subsidie dekt de kosten voor de aanschaf van isolatiemateriaal of duurzame apparatuur. Let wel op bij het aanvragen van deze subsidie dat het materiaal of het apparaat wél op de maatregelenlijst moet staan. De maatregelenlijst is te vinden op de site van het RvO

(https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/stappenplan)

  • SDE++ (Stimulering Duurzame Energietransitie)

Je kunt subsidie krijgen voor het reduceren van CO2 en het produceren van groene energie zoals biomassa, geothermie, water, wind en/of zon. De hoogte van deze subsidie wordt berekend op basis van CO2-reductie.

  • EIA (Energie-investeringsaftrek)

Ja hoor, daar is tie! Het eerste fiscale voordeel! Met de EIA kunnen investeringen in bedrijfsmiddelen die leiden tot een energiebesparing van het bedrijfspand en/of de bedrijfsactiviteit voordeel opleveren. Zo kun je als ondernemer tot 45,5% fiscaal voordeel behalen over het investeringsbedrag.

Daarnaast zijn er voor de ondernemers ook nog fiscale voordelen te behalen door te investeren in andere milieu- en welzijnsvriendelijke bedrijfsmiddelen (MIA en/of VAMIL) deze voordelen kunnen betrekking hebben op vastgoed maar hebben ook veel andere onderwerpen. Daarom is besloten ze niet te behandelen in deze blog. Wanneer je interesse hebt in deze fiscale voordelen kun je natuurlijk altijd even googelen 😉.

Heb je nog vragen over deze blog, of kun je niet wachten om de mogelijkheden voor jouw pand te bespreken? Neem dan gerust contact op met ReHouse adviseurs! Wij geven advies over subsidiemogelijkheden, stellen energielabels op en begeleiden waar nodig het traject!

Meer weten?

Wil je hier meer over weten ? Vraag het in onze Actief App. Download hier de App

Gemaakt met