Actief.

Samen staan we sterker

Soms is voor het beleggen in vastgoed net wat meer vermogen nodig dan jijzelf beschikbaar hebt, dat kan zorgen voor een beperking in de groei van jouw vastgoedportefeuille of misschien vind je het risico-technisch wel fijn om samen met iemand anders vastgoed te kopen. Maar waar moet je precies rekening mee houden als je samen gaat beleggen? Hoe werkt dit precies? En welke mogelijkheden zijn er? In deze blog gaan we daar dieper op in!

Waarom?

Een vraag die vaak voorbijkomt onder onze leden: ‘’Waarom zou iemand met mij samen willen beleggen in vastgoed?’’ en vaak is het voordeel hier voor beide partijen groter dan je zult denken. Zo worden de krachten gebundeld wat uiteindelijk kan zorgen voor meer kennis, een groter netwerk, meer vermogen of meer tijd. Dus ook wanneer je minder vermogen beschikbaar hebt kun jij een interessante partner zijn voor een andere vastgoedbelegger.

Joint Venture

Een Joint Venture, ookwel JV genoemd, is een term die je de laatste tijd veel hoort en eigenlijk is dit een samenwerkingsvorm tussen twee partijen. Je kunt dit aangaan met een bedrijf, waarbij je beiden met je eigen bedrijf deelneemt in een nieuw bedrijf waarmee het vastgoed wordt aangekocht. Een joint venture wordt vastgelegd doormiddel van een Joint Venture Agreement of een aandeelhoudersovereenkomst (bij aankoop in bv), hierin worden alle afspraken die zijn gemaakt schriftelijk vastgelegd. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de risico’s beperkt worden.

BV

Wanneer je samen gaat beleggen in vastgoed is het mogelijk om hiervoor een bv op te richten, oftewel een besloten vennootschap. Door het oprichten van een bv kunnen er meerdere personen eigenaar worden van het vastgoed dat hiermee aangekocht wordt én word jij, als privépersoon, vaak beschermd.

Natuurlijk zitten er wel haken en ogen aan beleggen in een bv. Zo zul je rekening moeten houden met hogere belastingtarieven. Over de winst die de bv maakt, moet er namelijk vennootschapsbelasting betaald worden. Tot een winst van €245.000,- is de heffing 15%, daarboven 25%. Wanneer je vervolgens de winst van de bv aan jezelf (of jouw beleggingspartner) wilt uitkeren is het verplicht om daar dividendbelasting over te betalen, daarbij komt er nog eens 26,9% belasting over het bedrag heen. Al met al liggen deze belastingtarieven dus een stuk hoger dan wanneer je vastgoed exploiteert in box 3. Tegenover dit hogere belastingpercentage staat wel dat er aftrekmogelijkheden zijn voor jouw vastgoed. Ben je aan het klussen in jouw belegging? Bewaren die bonnetjes! Deze zijn namelijk allemaal aftrekbaar. ????

Privé

Beleggen in privé (box 3) is de manier waar de meeste vastgoedbeleggers bekend mee zijn. Wanneer je samen privé gaat beleggen neem je echter wel een risico: je bent namelijk samen, privé, de eigenaar van het aangekochte vastgoed. Maar wat is dan het risico? Als jouw partner onverhoopt de vaste lasten niet meer kan dragen of er gebeurt iets anders vervelends, dan ben jij meestal medeverantwoordelijk voor de gevolgen oftewel: jij zult dan zijn of haar deel moeten kunnen opvangen omdat je samen eigenaar bent en dus samen de lasten draagt. Deze vorm van samen beleggen is daarom alleen aan te raden bij een persoon die je goed kent en echt vertrouwt. Of je moet natuurlijk hele strakke afspraken met elkaar maken en dit laten vastleggen bij een notaris, ervan uitgaande dat de eventuele financier dit ook goed vindt.

Vastgoedfonds

Bij een vastgoedfonds wordt er door het fonds vastgoed aangekocht om te verhuren. De huur vormt de inkomsten van het fonds, net als bij “gewoon” beleggen in vastgoed. Het rendement wat uiteindelijk uitgekeerd wordt aan de beleggers in zo’n fonds is de huur minus de kosten die je als rechtstreeks eigenaar ook hebt en vervolgens gaat daar dan nog weer het ‘salaris’ van de fondsenbouwers af.

Een groot voordeel van ‘samen’ beleggen in een vastgoedfonds is dat het juridische aspect om de samenwerking vast te leggen uit handen worden genomen door het fonds. Daarnaast beleg je in vastgoed zonder dat je op zoek hoeft te gaan naar huurders of het onderhoud aan de panden moet verrichten. Simpelweg stel je jouw geld beschikbaar en profiteer jij mee van de winstuitkering. En de hoeveelheid geld die je beschikbaar stelt, begint vaak al bij een paar honderd euro dus je kunt er vrij snel mee beginnen!

Als je wilt beleggen in een fonds, zijn er talloze aanbieders. Let goed op wat voor type vastgoed zo’n fonds aankoopt (dit vind je terug in hun zogenaamde Memorandum) en of jij daar zelf in gelooft. Let vervolgens ook op de percentages van de huurstroom die zij zichzelf toeschrijven, dit kan soms om enorme bedragen gaan. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn want als zij top aankopen kunnen doen en alles tot in de puntjes regelen, is het ook terecht dat ze er (goed) aan verdienen maar bepaal voor jezelf met welk rendement jij blij bent en kijk dan welk fonds daar bij past.

Heb je vragen? Stel ze in onze app!

Gemaakt met