Actief.

Waarom een puntentelling uitvoeren?

Wat is de puntentelling en waarom is het verstandig om deze te checken als je een woning wilt verhuren? In Nederland hebben we te maken met de huurpuntentelling die de huurprijs van de woning bepaalt. Middels de puntentelling wordt de maximale kale huur bepaald voor zelfstandige en onzelfstandige woningen. – Zelfstandige woningen: hebben een eigen keuken, eigen opgang, eigen sanitaire voorzieningen. – Onzelfstandige woningen: je deelt een keuken en/of een badkamer, voordeur etc. denk hierbij aan kamerverhuur (ja… die hebben ook een puntentelling).

Liberalisatiegrens

Als verhuurder ben je gebonden aan de maximale huurprijs tot aan de liberalisatiegrens, op dit moment (in 2023) is dat €808,06. Alle woningen die qua punten onder deze grens vallen, worden verhuurd als sociale huurwoning en zijn gebonden aan de huurprijs die uit de puntentelling komt. Alles boven de liberalisatiegrens, valt in de zogenaamde ‘vrije sector’ en de naam zegt het al: hier ben je vrij om zelf de huurprijs te bepalen.

Huurpunten

Je kan op verschillende manieren punten behalen voor een woning. Zelfstandige huurwoningen krijgen punten voor de oppervlakte van de woning, het aantal verwarmde ruimtes en bijvoorbeeld de afwerking van keuken of badkamer. Maar ook voor de WOZ-waarde. Het aantal punten van een huurwoning bepaalt dus de maximale huur van de woning.

  • Vierkante meters: per vierkante meter krijg je 1 punt en ook is het mogelijk om voor privé-buitenruimtes punten te krijgen. Daar krijg je 0,75 punten per vierkante meter.

  • WOZ-waarde: de WOZ-waarde is ook een onderdeel die zwaar meetelt, voor elke 10,289,- euro krijg je 1 punt. Per 1 januari 2021 is de wegen van de WOZ-waarde beperkt tot maximaal 33% van het totaal aantal punten.

  • Sanitair: ook valt er veel punten te behalen met de badkamer of de keuken. Afhankelijk van de extra kwaliteit van het sanitair. Een aanrechtblad van 2 meter levert 7 punten op maar ook valt er veel te verdienen in de badkamer. Denk hierbij o.a. aan een designradiator, een meubel met ingebouwde wastafel en een douchebak met douchescherm.

  • Energielabel: een goed energielabel kan ervoor zorgen dat er extra punten verdiend worden. Een goed energielabel kan er in sommige gevallen voor zorgen dat woning met bijvoorbeeld weinig vierkante meters tóch in de vrije sector komt.

Wat als je je niet aan de puntentelling houdt? Wat kan er dan gebeuren?

Het is erg belangrijk om voor de voor de aanvang van de huurovereenkomsten te weten in welke huursector de woning valt en wat de maximale huurprijs is. De huurder heeft namelijk het recht om binnen een half jaar na de ingangsdatum van de huurovereenkomst naar de Huurcommissie te gaan voor een controle. Bij een contract voor bepaalde tijd, kan dit zelfs nog ná afloop van het contract. De Huurcommissie onderzoekt of de huurprijs volgens de regelgeving is vastgesteld. Als de huurprijs volgens de Huurcommissie niet klopt kan er een procedure tegen de verhuurder gestart worden en de Huurcommissie zal dan de huurprijs bepalen. Als vervolg moet de verhuurder de huurprijs aanpassen en het te veel betaalde bedrag terug betalen aan de huurder.

Wanneer voer ik een puntentelling uit? Het uitvoeren van de puntentelling is niet alleen voor de huurders om te controleren of de huurprijs klopt maar ook voor de verhuurders. Als je een woning als belegging wilt aankopen wil je natuurlijk ook weten wat de mogelijk huurprijs is. Allereerst wil je erachter komen of de woning in de sociale of vrije sector valt en daar kan de puntentelling mee helpen! Als je weet in welke sector jouw belegging verhuurd mag worden, kun je de definitieve huurprijs bepalen en zo jouw rendement berekenen. Wij raden je daarom altijd aan om de puntentelling te doen vóór je een woning koopt. Zo word je achteraf nooit geconfronteerd met vervelende verrassingen.

Waar kun je de puntentelling uitvoeren? Een officiële puntentelling voer je uit op de site van de Huurcommissie (Huurcommissie.nl). De uitkomst van de Huurprijscheck is een puntenaantal. Het aantal punten bepaalt de maximale huurprijs van de woning. Als je niet alle gegevens hebt om de puntentelling uit te voeren (want ze willen veeheel weten), doe dan een schatting. Dan weet je in ieder geval globaal hoe je uit zult komen.

Meer weten? Check onze app!

Gemaakt met