Actief.

Meest gemaakte fouten door beginnende beleggers

Fouten maken is menselijk, maar we voorkomen ze liever natuurlijk ? In deze blog bespreken we daarom een aantal meest gemaakte fouten die voorkomen bij beginnende beleggers, zodat je deze vanaf nu voor kunt zijn!

Jezelf niet voorbereiden

Onvoorbereid ergens induiken is iets wat veel gedaan wordt; dit kan te maken hebben met (heel begrijpelijk) enthousiasme. Maar handel je met een specifiek doel, dan zul je merken dat je daar zelf niet alleen zelfverzekerder van wordt maar ook vrijwel altijd meer betere aan- of verkopen door doet. Maak bijvoorbeeld voorafgaand rendementsberekeningen en oefen desnoods met een random pand die je bijvoorbeeld op Funda kunt vinden om in ieder geval de rekensom te snappen.

Schulden als iets negatiefs zien

‘’Je hoort zo min mogelijk schulden te maken’’ is iets wat je vaak hoort of misschien zelf wel mee bent opgegroeid. Wat ons betreft is dit de grootste denkfout die je kunt maken als je wil beginnen met investeren in vastgoed. Er is namelijk een verschil tussen ‘’goede schulden’’ en ‘’slechte schulden’’. Goede schulden zijn schulden die je aangaat om iets te kopen wat waarschijnlijk in waarde gaat stijgen. Dus een lening voor bijvoorbeeld een vakantie kan je een fantastische ervaring opleveren, echter levert je dit natijd financieel gezien niets op. Leen je voor het financieren van een beleggingspand? Goede schuld! Dit gaat je op lange termijn namelijk steeds geld op blijven leveren dus zo kun je met nieuwe schulden ook winst maken! We noemen het gebruik maken van een lening om geld te verdienen ook wel het hefboomeffect.

Knappe aankoop boven een tactische aankoop

Handelen uit emotie is een veel voorkomende fout die we vaak voor bij zien komen. Dit kan op verschillende manieren door je bijvoorbeeld blind te staren op dat de keuken niet jouw smaak is (maar dat hoeft ook niet bij een belegging ?) of tijdens een biedingsproces per se willen winnen en daardoor meer te bieden dan jouw rekensom toeliet.

En over handelen uit emotie gesproken; er zijn ook veel beginnende beleggers die graag in hun bekende oude-vertrouwde omgeving willen aankopen en zich daardoor blindstaren op die regio. Ook begrijpelijk, maar wees niet bang om verder te kijken en daardoor misschien wel een veel beter rendement te kunnen halen in een andere regio!

Alles zelf willen doen.

Er bestaan genoeg controlfreaks (hallo het hele team van Actief ?) die het liefst de totale controle over hun vastgoedportefeuille zouden willen hebben. Dat is niet alleen onverstandig als je in box 3 belegt (alles zelf doen betekent vaak meer dan ‘’normaal vermogensbeheer’’ waardoor je in box 1 beland waar je veeeel meer belasting betaalt), maar het is ook niet altijd te doen. Zeker niet als je ook nog een studie, baan en/of gezin hebt. Een belletje van je huurders met lekkage in je belegging wil je niet een paar uur laten duren omdat je niet bij je werk weg kunt bijvoorbeeld. Met een gerust hart je eigen werkzaamheden of dagelijkse bezigheden kunnen blijven doen, wetende dat er een professioneel team/persoon/partij voor je aan de slag kan zodra dit nodig is kan een enorme opluchting zijn én ervoor zorgen dat je belegging in goede staat blijft ?. Zo kan het ook fijn zijn om gebruik te maken van een telefoondienst waar iemand met verstand van vastgoed 24/7 bereikbaar is, die ernstige storingen meteen kan oplossen. Kortom; wees niet bang om uit te besteden.

Benieuwd hoe andere beleggers dit doen? Vraag het ze in onze app!

Gemaakt met