Actief.

Due diligence: wat is dat?

Als je vastgoed wil aankopen is het belangrijk om te weten wat je nou precies gaat kopen, van wie en of alles “klopt”. Op grote schaal gebeurt dit vaak middels een Due Diligence onderzoek. Maar wat is zo’n Due Diligence onderzoek nou precies? En wat kan je hiervan verwachten? Wat kun je zelf doen en wat zou je uit kunnen besteden?

Een echte tongbreker

Het Due Diligence, of liever gezegd DD-onderzoek, betekent letterlijk; gepaste zorgvuldigheid. En laat die ‘gepaste zorgvuldigheid’ nou heel belangrijk zijn bij het aankopen van vastgoed. Het DD-onderzoek helpt je om die zorgvuldigheid te waarborgen. Het controleert namelijk de juistheid van alle informatie die de verkoper presenteert en biedt inzage in verschillende risico’s van het vastgoed dat jij wilt overnemen. Wanneer je vastgoed, of misschien wel een volledige vastgoedportefeuille aankoopt, wil je weten waar je aan toe bent: wat de technische staat is, de verhuurbaarheid, de lopende contracten en alle andere zaken die invloed hebben op de huidige en toekomstige waarde van het vastgoed.

Waarom is een DD-onderzoek belangrijk?

Het uitvoeren van een DD-onderzoek is eigenlijk onmisbaar bij elke investeringsbeslissing. Niet alleen voor de koper, maar ook een financier of ander type investeerder kan hier eisen aan stellen. De resultaten van een DD-onderzoek kunnen ertoe leiden dat de transactievoorwaarden worden aangepast. Zo kan het onderzoek invloed hebben op de overeengekomen koopprijs, bijvoorbeeld als de werkelijke cijfers afwijken of als er bijzondere risico’s blijken te zijn.

Het heft in eigen handen nemen.

Een DD-onderzoek is grotendeels zelf uit te voeren. Het is namelijk de bedoeling om zoveel mogelijk over jouw (toekomstige) aankoop te weten te komen en wie is er nou een betere detective dan jij zelf ;). Je hoeft niet persé voor iedere aankoop een groot onderzoek te doen maar een aantal zaken zou je vrij makkelijk kunnen (en eigenlijk moeten… vinden wij) checken.

In jouw eigen DD-onderzoek kun je onder andere kijken naar het Kadaster: is de verkoper echt de eigenaar van het vastgoed? Ook is het belangrijk om het bestemmingsplan van het vastgoed te controleren: dit geeft namelijk aan hoe het pand en/of de grond gebruikt mogen worden en wat er op de grond gebouwd mag worden. Maar ook de staat van het pand is ontzettend belangrijk, dit kun je zelf beoordelen of laten uitvoeren door een bouwtechnisch inspecteur. Naast eigen (of uitbestede inspecties) is het mogelijk om jouw research uit te breiden door simpelweg vragen te stellen aan de verkoper (echt een aanrader!). Hij of zij is namelijk verplicht om hier antwoord op te geven, indien mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zit er asbest in het gebouw?
  • Heeft de huurder altijd netjes betaald?
  • Is de Cv-ketel onderhouden?
  • Is het gebruik van het dakterras wel legaal?
  • Heeft de eigenaar recent nog belangrijke informatie van de gemeente ontvangen omtrent de locatie?
  • Welke afspraken zijn er gemaakt in de huidige huurcontracten?

DD-experts

Het is mogelijk om zelf een groot deel van het DD-onderzoek uit te voeren, zoals het globaal checken van de bouwkundige staat. Toch zul je bij een uitgebreid onderzoek, wanneer je vrijwel zeker weet dat jij de koper bent van het vastgoed, soms de hulp moeten inschakelen van een professional. Dirkzwager Legal & Tax is eindbaas in het uitvoeren van DD-onderzoeken; zij weten precies waar haken en ogen zitten in een belegging.

Conclusie

Een Due Diligence onderzoek zorgt ervoor dat je vóór de aankoop van een belegging zeker weet dat alle gegeven informatie kloppend is en kom je als belegger niet voor verassingen te staan. Heb jij vragen over jouw eigen Due Diligence onderzoek? Of wil je graag in contact kom en met onze partner Dirkzwager? Check onze app!

Gemaakt met