Actief.

Ga ik belasting betalen over mijn overwaarde?

Wanneer je de overwaarde van je eigen woning of je verhuurde pand ten gelde maakt, komt dit na het notarisbezoek op je rekening terecht. Een veelvoorkomende vraag is ‘hoeveel belasting moet ik hier dan eigenlijk over betalen?’

Het antwoord? In principe niets.

Hoe komt dat nou? In Nederland heb je te maken met het boxenstelsel. Box1 is voor werk en woning, box3 is voor spaargeld, beleggingen en (bijbehorende) schulden. Je vastgoed is, als je ‘passief’ belegt, een box3 bezigheid. Dat houdt in dat de waarde van je woning als bezit wordt benoemd, net als je spaarrekening en je beleggingsrekening. Daar trek je je schuld vanaf en dan heb je je belastbare bedrag in box3.

Vermogensheffing

We krijgen dan nog een vrijstelling die er vanaf mogen trekken en over het uiteindelijke saldo betaal je vermogensrendementheffing. Die heffing is gelukkig niet zo heel spannend, bij een vermogen tot aan EUR 950.000, (per persoon) zal je heffing ongeveer 1.4% bedragen. Dat betekent EUR 1.400,- per elke EUR 100.000,- die je hebt, maar ná aftrek van de schuld en de vrijstelling (EUR 50.000,- per persoon in 2021).

Wat gebeurt er als je je overwaarde vrijmaakt?

Laten we rekenen met een bedrag van EUR 100.000,- Dat komt op je bankrekening terecht, dus je bezit groeit met EUR 100.000,- Maar je hebt er een hypotheek voor afgesloten. En die hypotheekschuld heeft betrekking op de EUR 100.000,- die jij op je spaarrekening hebt staan. Die noteer je dus als schuld in box 3 en per saldo kom je dus op nul uit.

Vervolgens koop je een beleggingspand van (bijvoorbeeld) EUR 200.000,- De kosten laten we voor nu even buiten beschouwing. Je hebt EUR 100.000,- op je spaarrekening die je er voor wilt gebruiken en voor de overige EUR 100.000,- neem je een verhuurhypotheek. Daarmee is je pand eigendom geworden. Dit pand van EUR 200.000,- noteer je dus aan de bezit-kant, aan de schuldenkant heb je een schuld die je al had, van je overwaarde, maar ook een hypotheekschuld op dit pand, wat samen neer komt op EUR 200.000,- Per saldo heb je dus geen bezit in box3 en betaal je dus ook geen vermogensrendementheffing. En omdat je verhuurt ‘in’ box3, zijn je huurinkomsten vrij van belasting. Hoe fijn is dat!

Meer weten? Stel je vraag in onze app!