Als je wilt gaan beleggen in Zweden zijn hier uiteraard andere regels aan verbonden dan in Nederland. Kortgeleden heb ik hier een klein onderzoek naar gedaan. Ik zal dan ook alles wat ik nu weet met jullie delen.

Hoe werkt het aankopen en hoe leg je dit vast?

Als je een huis gaat kopen in Zweden, is een mondelinge overeenkomst niet rechtsgeldig. En ook als je je handtekening onder het koopcontract hebt gezet ben je er ook nog niet. De verkoop is pas rechtsgeldig als je 10% van de aankoopsom hebt betaald. Doe je hier te lang over? Dan kan het maar zo zijn dat de woning aan een ander wordt verkocht. De Zweden doen dan ook niet aan ‘opties’ op een woning, het is simpelweg ja of nee. Kortom: Zoek van tevoren alles goed uit voor jezelf want in Zweden is het snel handelen. Je kunt wel ontbindende voorwaarden laten opnemen, bijvoorbeeld voor het geval je de financiering niet rond krijgt, of als je twijfels hebt over de staat van de woning. Dan heb je toch nog een beetje zekerheid terwijl je wél snel gehandeld hebt.

Vraagprijzen en bieden

In Zweden is het dan normaal om kopers tegen elkaar op te laten bieden om de beste prijs te halen. De lage vraagprijs die je op Zweedse woningsites ziet (zoals www.kvalster.se), wordt meestal gezien als een lokkertje, hierna begint de “biedingsoorlog” dus nog.

Goed contact en gunfactør (#slechtegrap)

In Zweden is netwerk en gunfactor heel belangrijk. Vooral bij de banken wordt etiquette zeer gewaardeerd.

Goed contact maken en houden is dus slim. Als je dat extra goed wilt aanpakken: stuur een leuk bloemetje en wees nog aardiger dan normaal, dan heb je al snel een streepje voor en dat wordt vaak beloond.

Zweedse kroon en m2 prijzen

Je betaalt in Zweden natuurlijk met de Zweedse kroon, houd hier rekening mee. Gemiddeld kost een m2 in Zweden omgerekend € 5000,-. Je hebt hier ook veel historische huizen die zijn opgeknapt, daar betaal je voor een m2 zo’n € 7000,- voor.

Aankoopmakelaar… wat is dat? 

Zweden kent wel makelaars maar kent geen afzonderlijke aankoopmakelaar. De ‘gewone’ makelaar (“fastighetsmäklare” genoemd) werkt dan zowel ook voor de verkoper en de koper.

Check van te voren ook goed of de makelaar wel Engels spreekt, doe je dit niet en neem je de gok of vergeet je dit simpelweg? Neem dan maar het woordenboek (of Ikea-catalogus #nogeenslechtegrap) mee want dan is de kans heel groot dat je iemand treft die alleen maar Zweeds spreekt.

Waterbron, witgoed en de staat van de woning

In Zweden hebben huizen op het platteland soms een eigen waterbron, check dit dus goed. De meeste huizen zijn wel op het waternet aangesloten overigens.
Qua bouw moet je in Zweden rekening houden met het feit dat een huis natuurlijk als bouwpakket wordt opgeleverd #okditwasdelaatsteslechtegrap. Nee de meeste huizen in Zweden zijn gebouwd van hout dus kijk goed naar het onderhoud en de staat van de woning. Als je een huis koopt is een bouwkundige inspectie verplicht vooraf! Hier huur je een “besiktningsman” voor in. Een makelaar kent er meestal wel één in de buurt.

Laat deze expert dan ook elektra en de waterleiding bekijken.

En nu hoor ik je denken; wat heeft witgoed er dan mee te maken? Nou dit koop je er dus bij als je een woning gaat kopen. En ja, ook als het witgoed in slechte staat is. Uiteraard kan je dan proberen een lager bod uit te brengen maar die ene wasmachine gaat natuurlijk geen groot verschil opleveren.

Hypotheken, pandbrieven en registratie.

Elke bank in Nederland biedt minstens vijf verschillende hypotheekvormen aan. Vaak is dit in combinatie met sparen of beleggen. Zweden kent deze mogelijkheden niet. Daar sluit je een hypotheek af en je lost gewoon elke maand een bedrag af. Om een hypotheek te krijgen bij een Zweedse bank heb je een zogeheten pandbrief nodig. Deze wordt door de bank afgegeven. Deze rekent hier wel behoorlijke kosten voor. Dit kan oplopen tot 2 procent van de hoogte van de hypotheek.
Als je het huis daadwerkelijk gekocht hebt moet je je registeren als de nieuwe eigenaar. Daarvoor moet je je richten tot het gerecht. Dit kan nadat het huis betaald is en je de koopbrief ontvangen hebt. Deze registratie heet “Lagfart”. Je bent ongeveer 1,5 procent van de koopsom van dit huis kwijt aan deze Lagfart.

Winstgevend?!

Vorig jaar stegen de vastgoedprijzen met 26% in Zweden dus is het kan zeker een winstgevende investering zijn.

Meer weten? Stel je vraag in onze app!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *